Geschiedenis

Historie

De hoogtepunten uit de afgelopen 15 jaar.

 

Eerste Lustrum (2000-2005)
Na dat 1e optreden tijdens het Lindefestival maakte het koor een stormachtige ontwikkeling door. Al snel werd er een eerste Shantyfestival in Wolvega
georganiseerd in 2001 tijdens de traditionele fietsvierdaagse. Een festival dat goed ontvangen werd en in de volgende jaren een vaste plaats op onze agenda zou krijgen.

In 2002 kwamen 61 shantykoren in Thialf tesamen voor een poging om in het Guinness Book of Records te komen als grootste shantykoor. Daar werden 3 shantyliederen gezongen door ruim 1700 leden van verschillende koren. Voor een impressie daarvan, klik op het filmpje

Wat menigeen in het koor niet meer zal vergeten is de eerste reis naar Polen in 2002. Weststellingwerf heeft goede contacten met haar partnergemeente Choszczno en we waren uitgenodigd om daar tijdens de oogstfeesten te komen optreden. Een hele happening, leuke optredens, veel gastvrije mensen, waaraan wij met veel plezier terug denken.

Tweede Lustrum ( 2005-2010)
In maart 2005 organiseerde het koor z’n eerste jubileumconcert op het Drafcentrum van Wolvega. Een fantastisch spektakel met maar liefst 800 bezoekers. De eerste CD “Wie hadde dat now daenken kund?
zag het levenlicht. Tevens presenteerde het koor daar de nieuwe kleding.

In 2006 gingen we voor de tweede keer naar Choszczno, weer tijdens de oogstfeesten. Ook dit keer waren de omstandigheden weer fantastisch. Erg gastvrije mensen, prima weer en een paar erg leuke optredens. Als we Polen de polonaise kunnen laten dansen, dan moet het haast wel een geslaagd feestje zijn geweest.

Ook waren we in 2006 aanwezig bij het WK zeilen in Workum.

Volgend hoogtepunt op onze zangkalender was onze aanwezigheid tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Een grootschalig gebeuren met meer dan 20 shantykoren uit alle windstreken. Ruim 200000 bezoekers in dat weekend . Alleen op zondag tijdens de optredens was het weer slecht waardoor het programma ingekort werd. Ondanks dat een uniek gebeuren.

In 2009 heeft het koor op uitnodiging een mooie concertreis gemaakt naar Midden-Duitsland met optreden in Mörstadt en Oppenheim.

Derde lustrum (2010-2015)
In 2010 bestond het koor alweer 10 jaar. Dit 10-jarig jubileum vond plaats in de geheel gerenoveerde zaal van het Victoria Park. Een prima locatie met een fijne ambiance zorgden voor een onvergetelijke avond. Het koor presenteerde hier de 2e CD “Stuyvesant Sailors zingen heur eigen verhael”
 We presenteerden hier ook weer onze nieuwe kleding en de avond werd gecompleteerd met de Graham Lowlanders uit Leeuwarden. Samen hebben we er een onvergetelijke show van gemaakt, waar nog lang over werd nagepraat. Voor een impressie kijk elders op de site bij Fotoboek, Video’s.

2010 was ook het jaar waarin we naar Scheveningen geweest zijn voor een optreden tijdens de Vlaggetjesdag. Tal van festiviteiten worden daar jaarlijks georganiseerd waaronder het binnenhalen van de eerste nieuwe haring, de vlootschouw werd omlijst door optredensvan twee shantykoren, namelijk eentje uitScheveningen en de Stuyvesant sailors uit Wolvega.

In 2012 hebben de Stuyvesant Sailors opgetreden tijdens het Shantyfestival in Heerenveen. Namens de PvdA waren Lutz Jacobi en Ronald Plasterk hun verkiezingsprogramma aan het uitdragen. Ze hebben samen met ons twee nummers gezongen en afgesproken om een optreden op het Binnenhof in Den Haag te organiseren. Dit gebeurde inderdaad en het koor met aanhang heeft een bezoek gebracht aan de 2e Kamer in 2013.

Het jaar 2013 bracht ons ook het traditionele voorjaarsconcert samen met Irish Stew. Vervolgens hebben we in Ugchelen tijdens het shantyfestival de publieksprijs gewonnen.
Bijzonder vermeldenswaardig in 2013 is verder nog ons grote concert "Wartaal" in theater "De Meenthe" te Steenwijk met een paar gastoptredens erbij. Hier vond ook de presentatie plaats van onze kerstcd “Stuyvesant Sailors in kerstsfeer”. We hebben inmiddels zoveel kerstliederen ingestudeerd, dat we makkelijk een middag of avond kunnen vullen, zoals een kerstconcert in de Sint Franciscus kerk
te Wolvega en bij diverse kaarsjesavonden in de orchideënhoeve in Luttelgeest. Tijdens de Tall Ship races in Harlingen in 2014 mocht het koor ook niet ontbreken. Daar zijn door Omrôp Fryslân opnames van gemaakt.

Voor velen van het koor is in 2014 een lang gekoesterde wens uitgekomen, namelijk een 7-daagse reis naar Ierland. We hebben daar in Dublin  opgetreden in het Nationaal Maritime Museum en in The Church. Natuurlijk mocht een kennismaking met Molly Malone en niet te vergeten de brouwerijvan het beroemde Guinnessbier niet ontbreken.

Eind maart tijdens ons 15-jarig bestaan komt de derde CD met DVD uit, waarvoor de opnames in 2014 zijn gemaakt. Traditiegetrouw is het koor dan ook weer van nieuwe kleding voorzien. Het geheel wordt gepresenteerd bij van der Valk in Wolvega op 21 maart 2015.

Kortom: Stuyvesant Sailors floreert als nooit tevoren en we zijn mooi op koers om van ons volgend lustrum net zo’n mooie periode te maken.
Terug